Bylinné čaje v zimě - Čaj Ku Ding

Bylinné čaje neodmyslitelně patří k zimě. Jsou nejen skvělou  součástí našeho pitného a zahřívacího režimu v období zimy, ale také využívají podpůrnou energii bylin. Již naši předci v zimě a v dobách oslabení organizmu velmi využívali byliny ve formě teplých nápojů, výluhů či jako doplněk k dochucení připravovaného jídla. Využívaly se a i nadále využívají mono nápoje jen z jedné byli, ale častěji jsou to směsi několika bylin, které se dokonale doplňují nejen chuťově. 

Dnes si představíme bylinný čaj KU DING

Čaj Ku Ding

Cítíte-li se unaveni, máte za sebou dny plné stresu a vypětí, jste oslabeni může se objevovat časté nachlazení až onemocnění, jejichž původem je snížená imunita, chronický únavový syndrom, vyčerpání, strach,... je čas na čaj Ku Ding

 Složení čaje:

Severoamerický ženšen (Panax quinquefolius)

- Reishi (Ganoderma lucidum - lesklokorka lesklá)

 

SEVEROAMERICKÝ ŽENŠEN (PANAX QUINQUEFOLIUS)

ženšen

Patří mezi tradiční byliny čínské medicíny. Obsahuje tonizující látky, které podporují energii a zabraňují vysušování organismu. Podporuje krvetvorbu a produkci tělních tekutin. Je vhodný při odstraňování vnitřní horkosti. Proto má protizánětlivé a protivirové účinky.

Pozitivní vliv na: srdce, plíce, ledviny a slezinu

Povaha: chladná

Další účinky: podporuje chuť k jídlu, zklidní zvracení, záněty žaludku a tlustého střeva

Kdy použít: podporuje krvetvorbu a tvorbu tekutin, svlažuje vnitřní horkost

 

REISHI (GANODERMA LUCIDUM - LESKLOKORKA LESKLÁ)

Je jedním z nejcennějších bylin tradiční čínské medicíny. V překladu znamená „Božská houba nesmrtelnosti“. Jejich účinků se využívá již více jak 4 000 let. Je také proto neodmyslitelnou součástí čínské tradiční kuchyně. Pro její schopnost regenerovat organismus a aktivizovat ho je užívána ruskými kosmonauty nebo šerpy ve vysokých nadmořských výškách Himalájí. Pro její vysoký obsah polysacharidů, triterpenoidů a fytosterolů se využívá pro podporu imunity a jako prostředek pro prodloužení života.

Obsahuje 19% bílkovin a látky, které jsou využívání při zánětech. Obsahuje též mastné kyseliny (např. stearová, palmitová, behenová, linolenová, olejová) a mnoho minerálních látek (hořčík, mangan, germanium). Z vitaminů pak většinu z řady B vitaminů (1, 2, 6, 12), vitamin C a E.

Pozitivní vliv na: plíce, srdce, játra a slezinu

Povaha: vyrovnaná

Chuť: sladká

Kdy tato bylina používá? Podporuje imunitu, má obrovský vliv na regeneraci organismu, posiluje paměť, prodlužuje věk, podporuje kvalitu vlasů, při únavě, nechutenství, zklidňuje zvracení, kašel a dušnost, zklidňuje záněty žaludku a tlustého střeva, při dlouhodobých chronických onemocněních podporuje vitalitu.

Čaj Ku Ding je doporučován jako jedinečné tonikum svého druhu, protože je bohatý na selen, vitamíny C, D, E a má množství stopových prvků a až 10 krát více flavonoidů než v obvyklých čajích.

Zima je v plném proudu a naše tělo potřebuj vzpruhu, kterou mu právě bylinné čaje mohou dát. Ochutnejte náš bylinný čaj Ku Ding a udělejte si s ním příjemnou chvilku. Doporučuje se 1 - 2 šálky čaje za den. Čaj je v nálevových sáčcích, které jsou velmi silné a mohou se používat vícekrát, jako většina kvalitních čajů. V tomto případě je potřeba sáček po výluhu vyjmout a dát na suché místo. 

Bylinné čaje, pokud nejsou směrovány na podporu spánku, se doporučuje pít do 17 hodiny. (zdroj - videosemmináře Základy TĆM 5 elementů)