Jídlo je lék - jak to máte Vy se stravováním?

Lékaři a specialisté přírodních medicín, mezi něž čínská medicína patří, první co u člověka, který si na něco stěžuje a nebo má zdravotní problémy upraví stravu. Ta změna stravy většinou rychle pomůže. Až dalším krokem, při trvajících problémech je to fytoterapie a další techniky, jako je akupunktura, moxování, aj. 

To, co do sebe dostáváme  ve formě jídla, potravin či nápojů, velmi rozhoduje o naší aktuální kondici a našem zdraví. Mnozí z nás si to ale neradi přiznávají. Mám takové jedno přirovnání, kterému rozumí i muži. "Když máte u svého automobilu předepsáno  výrobcem nějaké palivo nebo olej do motoru, dáváte tam něco jiného? Nebo se o svého plechového miláčka staráte dle návodu výrobce?"  

Odpověď je jasná, ale otázkou je proč to neděláme u svého těla. To je také dokonalý stroj. Jen nám asi na něj nikdo při narození nedal manuál se striktním návodem. To by měli udělat rodiče, příbuzní, učitelé, lékaři, atd. Dali - nedali, byli jsme děti a nemohli jsme mnohé ovlivnit.

V dospělosti si již můžeme rozhodnout sami. Ano, my si jako dospělí lidé můžeme o svém zdraví rozhodovat sami. A sami bychom také měli mít vůči sobě, tu málo přijímanou odpovědnost přijmout. Stav  našeho zdraví a toho jaký můžeme vést či vedeme aktivní život, jak nás tento život dělá spokojeným a šťastným je z velké části o nás. Máme možnosti, máme informace nebo si je prostě můžeme ve většině případů  zajistit.

Ale vrátím se k tomu oblíbenému tématu my a jídlo. Existuje mnoho doporučení a návodů co znamená správně a zdravě se stravovat. Osobně dávám přednost vyhýbat se extrémům, vycházet ze zkušeností našich předků (u nás doma se tomu říkalo selský rozum) a propojit se s cykly přírody. O tom, že vyrovnávat množství příjmu a výdeje je nezbytné, věřím, že polemiku nepovedeme.   

Ráda bych Vám představila jednu z možností, jak do našeho života zařadit některá doporučení v oblasti stravování, která vychází z čínské medicíny. Ale protože je toho mnoho a do článku by se mi to nevešlo, dovoluji si Vás pozvat na semináře a videosemináře Centra FUZHI Praha, které centrum připravilo s terapeutkou čínské medicíny, lektorkou a spisovatelkou Bc. Renátou Čepelkovovu. 

Nejenže ona sama aktivně praktikuje klinicky čínskou medicínu, ale v rámci své praxe a spisovatelské činnosti a se velice obšírně věnuje právě vhodnému stravování v jednotlivých ročních obdobích. V rámci čínské medicíny akceptujeme tzv. 5 elementů, které kopírují v podstatě kalendářní rok a jeho období. V rámci seminářů o jednotlivých obdobích se dozvíte mimo mnoha jiných informací, také jaké úpravy potravin jsou pro které období vhodné, a které ne. Které potraviny jsou vhodnější v těchto obdobích, a také jaké potraviny při různých disbalancích není vhodné jíst. 

Určitě její informace stojí za to a budete je mít možnost využívat nejen po celá kalendářní rok, ale po celý svůj život. Ona totiž čínská medicína z pohledu jídla není vůbec asketická,  je barevná a chutná. 

Jednotlivé semináře zaměřené na Základy TČM 5 elementů naleznete v naší kategorii SEMINÁŘE. Věříme, že si zde najde ten seminář nebo ty semináře, které budou přesně pro Vás. S péči o své zdraví je vhodné začít nejlépe, když jsme zdraví. 

vápník  Shiitake - Cemtrum Fuzhi