V tradiční čínské medicíně odpovídá květen energii ohnivého elementu, zejména v druhé polovině měsíce, kdy příroda vstupuje do fáze aktivního kvetení – analogicky k pozdnímu jaru a přechodu do léta.
Květen je obdobím expanze energie jang: teplo se zvyšuje, vše v přírodě usiluje o růst, aktivitu a rozkvět. Trendem měsíce se stane rostoucí Jang a ubývající Jin.
V lidském těle se aktivuje srdce a tenké střevo – meridiány elementu Ohně. Klíčem k udržení zdraví je zaměřit se na prevenci stagnace krve. Doporučuje se vyhýbat se tučným, smaženým a kalorickým jídlům, která způsobují vyčerpání energie jin a tělesných tekutin. Zároveň se začíná projevovat energie osrdečníku a trojitého ohřívače, sekundárních orgánů elementu Ohně, které jsou odpovědné za stres.
Emoce spojené s měsícem květnem:
- Pozitivní: radost, inspirace, láska
- Negativní (pokud je v nerovnováze Oheň): úzkost, neklid, vyčerpání, nespavost, přebytek energie
Na co se v květnu zaměřit:
- Udržujte srdce, cévy a psychoemoční rovnováhu.
- Uklidněte a harmonizujte energii Ohně.
- Vyhněte se přehřátí - fyzickému i emocionálnímu.
Pro ty, kteří mají v horoskopu Tygra nebo Opici, doporučuji převzít kontrolu nad svými emocemi a nedovolit si rozhodovat se či reagovat impulzivně. Mělo by to negativní dopad na vaši pohodu i podnikání.
Výživa v létě
Přístup k výživě v letním období se podle tradiční čínské medicíny neliší od přístupu k výživě v jiných ročních obdobích. To znamená, že princip výběru potravin a nápojů je založen na tom, že vždy musíte jasně pochopit, co je třeba přidat, co je třeba odebrat a co je třeba v těle udržet. V létě se doporučuje udržovat jin (ledviny jsou v maximálním energetickém deficitu), což znamená přidávat ty příchutě, které vás budou ochlazovat. V letním období je také nutné akumulovat jang a na druhou stranu odvádět přebytečné sezónní teplo, jelikož srdce má v tu dobu přebytek energie.
Je také důležité si uvědomit, že v létě jsou ledviny oslabené, takže kromě vnějšího jangového slunce vytváří energii pro tělo také slezina. To znamená, že v létě byste se neměli přejídat a pro posílení ledvin i sleziny byste měli do svého jídelníčku určitě zařadit trochu slané jídlo jako jsou například lehce solené okurky, které jsou pro náš region tradiční volbou.
Doporučení pro váš jídelníček:
- Jezte hořká,trpká a sladká jídla. tyto chutě hasí oheň v těle.
- Do jídla přidávejte hořké bylinky nebo zeleninu jako je kopr, petržel, koriandr, zelený salát nebo špenát. Obecně platí, že drtivá většina zelených rostlin, které rostou na zahradě, má hořkou chuť.
- Během předchozí sezóny jsme nahromadili energii větru a sucha. Navíc v létě ztrácíme hodně tekutin potem, takže v letní sezóně je dobré jíst více polotekuté stravy, například polévky nebo okrošku, abychom doplnili ztrátu tekutin.
- Element ohně je v tradiční čínské medicíně spojován s obilovinami, jako je rýže, proso a pšenice. Proto je dobré jíst rýžovou, prosovou a pšeničnou kaši. Tyto cereálie ochlazují celé tělo a ochlazují srdce. Cereálie ve formě kaše také podporují energii žaludku, zejména tekuté, které hydratují tělo a dobře tak působí proti energii ohně. Kromě výše uvedeného je možné a zdravé jíst v létě ovesnou a pohankovou kaši.
- Léto a začátek podzimu jsou jediným ročním obdobím, kdy můžete a měli byste jíst nejen vařenou, ale i syrovou zeleninu. V tomto období je v přírodě hodně jangu. Syrové potraviny jsou studené a vlhké, což znamená, že nesou hodně energie jin. Proto je obzvláště vhodná chladná a sladká zelenina, jako například okurky, dýně, cuketa, listová zelenina, avokádo, zelí, řepa, mrkev, kopřivy a šťovík.
- Z ovoce jsou užitečné sladké a šťavnaté plody, které uklidňují srdce. Jsou to meruňky, třešně, jahody a lesní jahody.
- Jahody příjemně působí na srdce a chladí ho, což je v letním období velmi prospěšné.
- Třešně silně vyživují jin, ale zároveň jsou poměrně těžké a není dobré je konzumovat ve velkých porcích v případě slabosti žaludku a sleziny.
- Broskve chladí srdce a odvádějí horkost. Konzumují se v červenci a srpnu, aby se zabránilo patologické říji na podzim.
- Sladké černé hrozny vyživují srdce a odvádějí z něj horkost.