Zdraví v květnu

V tradiční čínské medicíně odpovídá květen energii ohnivého elementu, zejména v druhé polovině měsíce, kdy příroda vstupuje do fáze aktivního kvetení – analogicky k pozdnímu jaru a přechodu do léta. 

Květen je obdobím expanze energie jang: teplo se zvyšuje, vše v přírodě usiluje o růst, aktivitu a rozkvět. Trendem měsíce se stane rostoucí Jang a ubývající Jin. 

V lidském těle se aktivuje srdce a tenké střevo – meridiány elementu Ohně. Klíčem k udržení zdraví je zaměřit se na prevenci stagnace krve. Doporučuje se vyhýbat se tučným, smaženým a kalorickým jídlům, která způsobují vyčerpání energie jin a tělesných tekutin. Zároveň se začíná projevovat energie osrdečníku a trojitého ohřívače, sekundárních orgánů elementu Ohně, které jsou odpovědné za stres.

Emoce spojené s měsícem květnem:

  • Pozitivní: radost, inspirace, láska
  • Negativní (pokud je v nerovnováze Oheň): úzkost, neklid, vyčerpání, nespavost, přebytek energie 

Na co se v květnu zaměřit:

  • Udržujte srdce, cévy a psychoemoční rovnováhu. 
  • Uklidněte a harmonizujte energii Ohně. 
  • Vyhněte se přehřátí - fyzickému i emocionálnímu.

Pro ty, kteří mají v horoskopu Tygra nebo Opici, doporučuji převzít kontrolu nad svými emocemi a nedovolit si rozhodovat se či reagovat impulzivně. Mělo by to negativní dopad na vaši pohodu i podnikání.

Výživa v létě

Přístup k výživě v letním období se podle tradiční čínské medicíny neliší od přístupu k výživě v jiných ročních obdobích. To znamená, že princip výběru potravin a nápojů je založen na tom, že vždy musíte jasně pochopit, co je třeba přidat, co je třeba odebrat a co je třeba v těle udržet. V létě se doporučuje udržovat jin (ledviny jsou v maximálním energetickém deficitu), což znamená přidávat ty příchutě, které vás budou ochlazovat. V letním období je také nutné akumulovat jang a na druhou stranu odvádět přebytečné sezónní teplo, jelikož srdce má v tu dobu přebytek energie. 

Je také důležité si uvědomit, že v létě jsou ledviny oslabené, takže kromě vnějšího jangového slunce vytváří energii pro tělo také slezina. To znamená, že v létě byste se neměli přejídat a pro posílení ledvin i sleziny byste měli do svého jídelníčku určitě zařadit trochu slané jídlo jako jsou například lehce solené okurky, které jsou pro náš region tradiční volbou.

Doporučení pro váš jídelníček:

  1. Jezte hořká,trpká a sladká jídla. tyto chutě hasí oheň v těle.
  2. Do jídla přidávejte hořké bylinky nebo zeleninu jako je kopr, petržel, koriandr, zelený salát nebo špenát. Obecně platí, že drtivá většina zelených rostlin, které rostou na zahradě, má hořkou chuť.
  3. Během předchozí sezóny jsme nahromadili energii větru a sucha. Navíc v létě ztrácíme hodně tekutin potem, takže v letní sezóně je dobré jíst více polotekuté stravy, například polévky nebo okrošku, abychom doplnili ztrátu tekutin.
  4. Element ohně je v tradiční čínské medicíně spojován s obilovinami, jako je rýže, proso a pšenice. Proto je dobré jíst rýžovou, prosovou a pšeničnou kaši. Tyto cereálie ochlazují celé tělo a ochlazují srdce. Cereálie ve formě kaše také podporují energii žaludku, zejména tekuté, které hydratují tělo a dobře tak působí proti energii ohně. Kromě výše uvedeného je možné a zdravé jíst v létě ovesnou a pohankovou kaši.
  5. Léto a začátek podzimu jsou jediným ročním obdobím, kdy můžete a měli byste jíst nejen vařenou, ale i syrovou zeleninu. V tomto období je v přírodě hodně jangu. Syrové potraviny jsou studené a vlhké, což znamená, že nesou hodně energie jin. Proto je obzvláště vhodná chladná a sladká zelenina, jako například okurky, dýně, cuketa, listová zelenina, avokádo, zelí, řepa, mrkev, kopřivy a šťovík.
  6. Z ovoce jsou užitečné sladké a šťavnaté plody, které uklidňují srdce. Jsou to meruňky, třešně, jahody a lesní jahody.
  • Jahody příjemně působí na srdce a chladí ho, což je v letním období velmi prospěšné.
  • Třešně silně vyživují jin, ale zároveň jsou poměrně těžké a není dobré je konzumovat ve velkých porcích v případě slabosti žaludku a sleziny.
  • Broskve chladí srdce a odvádějí horkost. Konzumují se v červenci a srpnu, aby se zabránilo patologické říji na podzim.
  • Sladké černé hrozny vyživují srdce a odvádějí z něj horkost.